De eettafel speelt altijd een verbindende rol. Je schuift namelijk samen aan tafel en creëert zo een connectie met elkaar. Elke eettafel is een icoon van gezelligheid, functionaliteit en esthetiek. Elke tafel, eenmaal bezet, wordt een focuspunt voor aandacht voor elkaar, voor samen delen, namelijk een kop koffie, een goed gesprek, een spelletje en natuurlijk heerlijke lunches en diners. Dat maakt een eettafel in je woonruimte best bijzonder. Zeker als je niet met z’n tweetjes aanschuift maar geregeld met een man of acht de tafel bezet. Bij dit soort groottes komen mensen soms wat ver uit elkaar te zitten. Soms moet je meer dan twee meter overbruggen om de ander toe te spreken. Maar bij een eettafel rond 8 personen is dat dan niet het geval. 

Intieme sfeer creëren

Heb je een tafel voor acht personen nodig, dan is een ronde eettafel de mooiste optie. Waarom? Allereerst geeft die vorm een suggestie van gelijkheid. Niemand zit aan het hoofd van de tafel en iedereen zit even dicht bij elkaar, als je het centrum van de tafel als middelpunt neemt. Zo worden gesprekken met alle anderen makkelijker en doet iedereen even veel mee. Ook zorgt de ronde vorm voor een gevoel van intimiteit. Je kijkt elkaar natuurlijk vaak aan en wie je ook aankijkt, overal is dezelfde betrokkenheid en korte afstand. Zo ontstaat er snel een gezellige sfeer.

Eettafel rond 8 personen: ideaal voor kleinere eetruimtes

Daarnaast wint de eettafel rond 8 personen het ook van de rechthoekige of vierkante tafel. Omdat je echt een tafel met acht zitplaatsen moet, kun je kiezen tussen een grote vierkante tafel, een vrij lange rechthoekige tafel of een toch min of meer veel compacter ronde tafel. Dat betekent winst als je eethoek niet al te groot is. Want dan kan je toch sneller er een ronde tafel kwijt dan een vierhoekige. Ook ontbreekt het een ronde tafel aan scherpe hoeken. Heel handig als kinderen nog maar net tot aan de tafelrand reiken en jij stoot je ook veel minder als je om de tafel heen moet.

Zes keer een plus voor de ronde tafel

Het is daarnet al aangekaart, de ronde vorm van een tafelblad zorgt ervoor dat degenen die aanschuiven een prettige gezamenlijke ervaring hebben. Dit komt door zes zaken:

• Inclusiviteit (groepsgevoel)

• Intieme interactie (iedereen ziet elkaar even makkelijk, oogcontact is altijd goed)

• Gevoel van gemeenschap (verbondenheid, want gelijke afstand tot elkaar)

• Gezamenlijke focus (bijv. een maaltijd is voor iedereen binnen hetzelfde bereik)

• Verminderde sociale druk (er zit niemand ‘aan de rand’ van de tafel)

• Gevoel van gelijkwaardigheid (er zit niemand in een dominante positie)

Eettafel rond 8 personen: de perfecte maatvoering

Voor een eettafel rond 8 personen heb je tussen de 560 en 600 cm aan tafellengte nodig. Dus de cirkel waar je aanschuift is rondom dan 560 cm of meer. In de praktijk komt dit uit op een diameter van een achtpersoonstafel van zo’n 180 tot 200 cm. Je hebt dan ruim plek voor acht personen. En die personen kunnen dan ook allemaal gemakkelijk het midden van de tafel bereiken met hun armen. Zo kan iedereen dus eten opscheppen zonder aan anderen te hoeven vragen of ze even deze pan of die saus willen doorgeven. 

Klik hier voor meer mogelijkheden.