Het effectief isoleren van je woning is een goed idee, want het brengt een hoop voordelen met zich mee. Zoals een lagere energierekening, omdat je minder hoeft te stoken. Daarnaast kun je het wooncomfort verbeteren, bijdragen aan een beter milieu (omdat je minder hoeft te stoken en dus fossiele brandstoffen verbruikt) en je woning wordt meer geld waard als die goed geïsoleerd is. Daarnaast heb je als huiseigenaar het voordeel dat je een subsidie kunt aanvragen voor het verlagen van je investering. In deze blog vertellen we meer over een effectieve isolatie met de focus op vloerisolatie.

De verschillen

Je kan op verschillende manieren de vloer isoleren en welke vorm je kiest, is afhankelijk van de mogelijkheden en het budget. Je kunt een vloer namelijk aan de boven- of onderkant isoleren, maar bodemisolatie is ook een serieuze optie. Soms kiest men voor zowel het isoleren van de bodem als de vloer, zodat er geen kou in het huis kan komen. Door voor deze aanpak te kiezen heb je vaak ook de mogelijkheid om te investeren in een goede vloerverwarming, die ook weer voor een lagere energierekening zorgt en het wooncomfort verbetert.

Vloerisolatie aan de onderkant aanbrengen

Het is het effectiefst om de vloerisolatie aan de onderkant van de vloer aan te brengen. Maar het is wel een kostbare en ingrijpende klus. Zeker wanneer geconstateerd wordt dat de draagvloer deels of zelfs geheel aan vervanging toe is. Een expert zal hier zijn ongezouten en professionele mening over geven. Vooral bij oudere woningen is het meer regel dan uitzondering dat de draagvloer moet worden vervangen. Die klus moet je dus eerst klaren voordat je met het isoleren van de vloer kan beginnen. Voor de onderkant isoleren heb je het volgende nodig;

  • Draagvloer die in topconditie is
  • Toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog

Vloerisolatie aan de bovenkant aanbrengen

Je kan eventueel isolatiemateriaal aan de bovenkant van de draagvloer aanbrengen en dit vervolgens afdekken met een leefvloer naar keuze. Deze methode is minder effectief dan de onderkant isoleren en je hebt meer kans op koudebruggen en vochtvorming onder je vloer. Daardoor kan je te maken krijgen met een muffe geur in huis, schimmelvorming en houtrot. Wanneer je voor vochtabsorberend isolatiemateriaal kiest, kan de vloer aan de bovenkant isoleren wel effectief zijn.

Het aanbrengen van bodemisolatie

Bodemisolatie is feitelijk de bodem van de woning (van de kruipruimte) voorzien van isolatiemateriaal. Dit zijn dikwijls isolatiedekens, parels, chips of schuim. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal deskundig wordt aangebracht en dat geen enkel gaatje of kiertje wordt overgeslagen. Deze methode wordt vaak gekozen in combinatie met een vloerisolatie, maar het kan ook als alternatief dienen wanneer het isoleren van een vloer niet mogelijk is. Voor bodemisolatie heb je niet altijd een toegankelijke kruipruimte nodig, ondanks dat het wel geadviseerd wordt. Een expert zou eventueel over de mogelijkheden beschikken om een bodem van buitenaf te isoleren. Daar heeft de expert dan wel een goede bouwtekening voor nodig, zodat hij een beeld heeft van hoe de kruipruimte eruitziet.